Waarom duurt het zo lang, gemeente?

 

Waarom duurt het zo lang, gemeente?

Deze vraag is ons bekend. Wordt hij niet gesteld op een verjaardag, op straat of tijdens een informatieavond, dan zijn het soms wel onze eigen ambtenaren die er meer vaart in zouden willen hebben. Maar, hoe flauw het ook klinkt, dat kan vaak niet door alle regels en wetgeving waar we ons aan moeten houden. Dat weten onze ambtenaren natuurlijk wel, maar u als inwoner neem ik graag eens mee in zo’n lange procedure. Ik kies daar de gebiedsontwikkelingen en nieuwbouwplannen voor want die spannen wel de kroon. En een mooi moment, nu er weer volop gebouwd wordt!

Volop in ontwikkeling

De economische crisis ligt achter ons. De rente is laag, er worden weer veel huizen verkocht en er komen ook weer extra huurwoningen beschikbaar. Ik ben blij met die inhaalslag. We willen toch graag dat onze kinderen een woning in Lisse kunnen vinden en niet gedwongen worden om in een andere gemeente te gaan wonen. Sommige ontwikkelingen zijn al zichtbaar:

Havenkwartier, Christinastraat, Waterkanten en de appartementen op de hoek Julianastraat/ Nassaustraat. Daarnaast zijn Geestwater, Dever-zuid, Achterweg, Meerzicht, Elka en Don Bosco in ontwikkeling. Er staat een hoop te gebeuren. Maar, het duurt dus even.

De procedure

Voor bouwplannen gelden heel veel wetten en regels. Bijvoorbeeld het bouwbesluit, waarin allerlei voorschriften staan waaraan een woning moet voldoen. Dan is er nog het bestemmingsplan dat misschien moet worden gewijzigd. Vaak is er onderzoek nodig, zoals een milieuonderzoek op de locatie en een flora- en faunaonderzoek. Als de plannen uiteindelijk zijn uitgewerkt, dan worden ze ter inzage gelegd. Dit duurt in de regel zes weken. In deze periode kunnen belanghebbenden een zienswijze indienen. Daarna volgt nog de bezwaarperiode en dan is tot slot ook nog een gang naar de rechter mogelijk, tot uiteindelijk naar de raad van state. Een hoop hindernissen dus, voordat er ook daadwerkelijk gebouwd kan gaan worden.

Ook ergens goed voor

U ziet, de vraag waarom een bouwplan zo veel tijd kost, is vrij gemakkelijk te beantwoorden. Alleen is het antwoord misschien niet zo bevredigend. Altijd weer die regelgeving, waar we als gemeente niet omheen kunnen. Aan de andere kant: diezelfde regelgeving voorkomt ook een hoop chaos en ellende. Je moet er toch niet aan denken dat achteraf blijkt dat woningen niet veilig zijn of dat er vervuiling in de bodem zit. Om tijd te winnen, proberen wij wel al aan het begin zo veel mogelijk met ontwikkelaars af te stemmen. Zodat na een hopelijk soepel proces het bouwplan wordt vastgesteld en de bouw kan beginnen. Een moment waar ik als wethouder steeds weer blij mee ben!

Cees Ruigrok

cruigrok@lisse.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.