Samen doen

Samen doen

In een eerdere column heb ik al eens geschreven over participatie. Graag wil ik U meenemen in het proces wat heeft geleid tot het participatieproject Rustoord. Rondom de nieuwbouw van Rustoord ligt nog een groot terrein waar na het jaar 2020 woningen gebouwd gaan worden. Tot die tijd blijft het grootste deel van dit terrein ongebruikt. Het zou toch zonde zijn als we tot die tijd niets met deze mooie plek in het centrum van Lisse kunnen doen.

 

Eigenaar

 

Eerst zijn we in overleg gegaan met de eigenaar van de grond, de woningcorporatie Eigen Haard, en hebben we toestemming gekregen om deze grond, het gedeelte aan de achterweg, de komende jaren te mogen gebruiken. Hierna hebben we een oproep gedaan aan eenieder die een idee of plan heeft om er iets mee te doen waar de hele gemeenschap iets aan heeft. Hiervoor hebben we een avond georganiseerd waar heel veel geïnteresseerde op af zijn gekomen, niet alleen omwonende maar ook organisaties andere geïnteresseerde. Die avond zijn er hele leuke ideeën en initiatieven over tafel gegaan. Uiteindelijk opperde iemand: de bewoners van Rustoord moeten er het meeste profijt van hebben. Toen is er een aantal vrijwilligers opgestaan en is dit plan eruit gerold.

Ontmoetingsplaats

Er komt een fruittuin, er worden bloemen ingezaaid, er komen wandelpaden en een stukje waar kinderen kunnen spelen. Het zal een prachtige ontmoetingsplaats zijn voor iedereen die er gebruik van wil maken om bijvoorbeeld te picknicken, wat fruit te plukken of gezellig op een bankje even tot rust te komen.

Vrijwilligers

De aanleg en het onderhoud zal worden uitgevoerd door vrijwilligers die zich spontaan hebben gemeld, mensen van en uit Woonzorgcentrum Rustoord, stichting vluchtelingenwerk, omwonende maar ook vrijwilligers vanuit vriendendienst. Het is goed om te merken dat er heel veel enthousiasme is bij deze vrijwilligers die graag met elkaar de handen uit de mouwen steken om er met elkaar een prachtige plek van te maken waar heel Lisse van kan gaan genieten.

 

Kosten

Natuurlijk kost de aanleg wat geld. De gemeente heeft hiervoor wat geld beschikbaar maar ook zijn we bezig om fondsen te werven.

 

Jammer

Ik ben ervan overtuigt dat we het straks na 3 jaar jammer vinden als de tuin, de wandelpaden en speelruimte weer weg moeten maar kunnen we wel terugkijken op een initiatief wat heeft geleid tot een mooie invulling van dit braakliggend terrein waar naar ik hoop heel veel Lissers van hebben kunnen genieten door er samen met elkaar iets moois hebben kunnen maken.

 

Cees Ruigrok

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.