OekraÏne

Sinds donderdagavond staan er urenlange files aan de Oekraïense zijde van de grens. Uit heel Europa zijn mensen gekomen om Oekraïners op te halen. Twee mannen uit Den Haag wachten op familie uit Lviv. Twee jonge mannen uit Berlijn wachten op vrienden uit Kiev. Een direct resultaat van de illegitieme invasie door Rusland in Oekraïne. Een grove schending van het internationaal recht en een direct aanval op de vrijheden en waarden die verankerd liggen in het hart van de vrije Westerse democratie.

De oorlog in Oekraïne is van een onvoorstelbare orde binnen de grenzen van het vrije Europa. Sinds de Tweede Wereldoorlog is er geen vergelijkbare bedreiging geweest van onze vrijheden en waarden. Wereldleiders wikken en wegen om te een slotakkoord te komen, maar terwijl zij dit doen voltrekt zich een humanitaire ramp met verstrekkende gevolgen voor ons allemaal.

Het onvoorstelbare leed in Oekraïne speelt zich af in steden en straten zoals wij die hier ook kennen en raakt de burgers zoals u en ik. Mensen die hier nooit en te nimmer om gevraagd hebben. Beelden van moeders die afscheid moeten nemen van hun zonen of vaders die hun dochter, wellicht voor het laatst, vaarwel zeggen dringen via de televisie onze huiskamer binnen.

De gevolgen van het conflict in Oekraïne zullen ook in Nederland tastbaar worden. We moeten rekening houden met verder stijgend energieprijzen en de doorwerking hiervan in de kostprijs van reguliere producten. Daarnaast kunnen we ervan uit gaan dat grote getalen Oekraïense burgers hun land ontvluchten en onderdak zoeken in de Europese Unie.

Welke hulpvraag er ook komt, wij zullen de helpende hand moeten uitreiken aan het Oekraïense volk. Er staat namelijk meer op het spel dan ooit tevoren; alleen solidair zijn is nu het juiste antwoord.

Rob Veldhoven

Fractievoorzitter

Nieuw Lisse

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.