Energietransitie!

Voorafgaand aan de digitale commissievergadering van 10 februari 2021 (M&F) heb ik samen met een collega een praatje gemaakt over de energietransitie.

Sommige leden vinden het zorgelijk hoe ik dit onderwerp beschouw, maar dat zie ik zelf niet zo. Evenals velen onder maak ik mij grote zorgen: niet over het klimaat, maar over de haalbaarheid en betaalbaarheid van de grote transitie waar wij momenteel aan de vooravond van staan.

De transitie om van het gas af te gaan brengt grote kosten met zich mee voor de consument. Deze kosten kunnen sterk verschillen, afhankelijk van het soort huis en de ligging. Woon je in een oud huis, zo lijkt de vuistregel, dan loopt dit al snel in de papieren.

In het klimaatakkoord staat dat de energietransitie de inwoners niet meer mag kosten dan de huidige energierekening, de zogenaamde kostenneutraliteit. Of dit lukt is maar zeer de vraag en wederom afhankelijk van de persoonlijke woonsituatie.

Over de te maken kosten en wie wat betaald is nog veel onduidelijk. Niet alleen voor mij als raadslid, maar tevens voor de wethouder. Er is namelijk nog geen duidelijkheid omtrent de kosten.

Zoals de meeste van u waarschijnlijk wel weten zitten veel gemeente krap bij kas. Taken die van het Rijk naar de gemeenten komen, komen steevast met te weinig financiële dekking.

Hoe de financiën voor de energietransitie gedekt gaan worden voor gemeenten is vooralsnog niet duidelijk. Men rekent dat een middelgrote gemeente 14 tot 17 FTE nodig heeft om de transitie in goede banen te leiden. Voor heel Nederland zouden de uitvoeringskosten op ca 1.8 miljard per jaar komen. Die centjes zijn er voorlopig nog niet.

Als eenmaal de lokale energietransitie en transitievisie warmte zijn aangenomen, dan moet de gemeente aangeven welke wijken er voor 2030 van het gas af moeten. De inwoners van die wijk hebben dan een termijn van 8 jaar om dit uit te voeren. Daar zijn natuurlijk forse kosten aan verbonden. Wie kan deze kosten dragen, c.q. financieren?

Hoe dan ook: roepen dat we de opwarming van de aarde moeten begrenzen is heel wat eenvoudiger dan de financiële en technische kanten die hieraan kleven. En dan nog wat! Wie gaat het doen? Er is nu al een tekort op de arbeidsmarkt van technisch personeel en bouwvakkers in het algemeen.

Nieuw Lisse is zomaar niet om, als er geen duidelijk is hoe de energietransitie gefinancierd en gerealiseerd gaat worden.

 

Rob Veldhoven

1 gedachte over “Energietransitie!”

  1. Beste Rob, jammer dat iedereen het probleem zo groot maakt. Installeer zonnepanelen, doe een hybride warmtepomp en isoleer je huis op 1 of 2 punten. Kosten 12.500,-. Subsidie en lening van de overheid. Binnen 8-10 jaar is de investering terug verdient en gaat de bewoner geld verdienen (daar heeft niemand het over). Als je de investering afschrijft over de levensduur (15 jaar) dan zijn de maandelijkse kosten nog minder. Graag aanpak per straat want dat is efficiënter (Dat gebeurt al bij de huurwoningen). Groet Dio Verhagen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.