De spreidingswet oftewel de dwangwet

De spreidingswet oftewel de dwangwet

 

Afgelopen maand hebben de Commissie en Raad zich gebogen over de opvang van vluchtelingen in onze gemeente.

Vooruitlopend op de komst van de spreidingswet, die er overigens al zou zijn in januari maar waarschijnlijk pas in januari 2024 komt, als deze al komt.

De spreidingswet, ook wel de dwangwet genoemd, is een wet die beoogt de verdeling van vluchtelingen over Nederlandse gemeenten te reguleren. De wet verplicht gemeenten om een bepaald aantal vluchtelingen op te nemen op basis van het aantal inwoners. Dit is bedoeld om de opvang van vluchtelingen meer evenredig te verdelen over het land en te voorkomen dat bepaalde gemeenten te zwaar belast worden.

 

Het voorstel is om met de gemeenten binnen Holland Rijnland op voorhand de mogelijkheden te verkennen waar plekken zijn om mensen de eerste opvang te bieden, en tot een redelijke verdeling te komen.

Voor Lisse gaat het om 62 plekken. Wij zijn onder voorwaarden., benoemd in een motie, akkoord gegaan met het voorstel.

 

Beter het stuur in eigen hand houden dan gestuurd worden door de landelijke overheid middels wetgeving. Wij van Nieuw Lisse gaan ervan uit dat die wet er trouwens helemaal niet komt. En dat is maar beter ook, zolang het geen wet is gaat de Raad van Lisse erover. 

 

Maar goed, we hebben er wel mee te dealen op z’n beloop laten is ook geen optie, dan maar zo strak mogelijk erbovenop  zitten, er is immers volgens de verwachtingen dit jaar weer een enorme instroom te verwachten. En zolang de nationale overheid niet echt van plan lijkt stappen te ondernemen om de instroom te beperken, gaat het probleem niet weg.

 

De eerste opvang is in principe het probleem ook niet, het probleem zit hem in wat er na komt.  Zorg, huisvesting, scholing etc. etc. alles piept en kraakt. En is niet houdbaar in een verzorgingsstaat zoals de onze. 

Rob Veldhoven

Fractievoorzitter Nieuw Lisse 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.