Betaling per inworp restafval afgeschaft

betaling per inworp restafval afgeschaftTijdens de gemeenteraadsvergadering van Lisse op 17-10-2019 is met een nipte meerderheid het Amendement van CDA aangenomen.

Met 10 voor en 9 tegen heeft de raad ingestemd met het voorstel om diftar te schrappen en dus de inworp in de restafvalcontainer niet meer per inworp te belasten.

Nieuw Lisse heeft tegen gestemd, de reden waarom heeft Rob Veldhoven(fractievoorzitter) in zijn beschouwing tijdens de raad als volgt verwoord.

Voorzitter,

De evaluatie van het afvoeren afval van de inwoners van Lisse. Cijfers laten zien dat het een succes is: 83% kan zich vinden in de huidige werkwijze, een heel grote meerderheid dus. Echter, verbeteren en optimaliseren is op een aantal punten nodig en mogelijk.

Voorzitter,

Wij gaan, als Nieuw Lisse, akkoord met het voorliggend voorstel: het optimaliseren van het inzamelsysteem. Wel willen wij dat de controle op dumping ten volle wordt benut, dat is in de afgelopen periode onvoldoende uitgevoerd. Tevens vindt onze fractie dat er een regeling moet komen voor medisch afval en luiers, dit is met een aantal gratis tikken op te lossen Ook is er nog een wereld te winnen op het gebied van communicatie en voorlichting.

Voorzitter,

Onze fractie ziet niets in het loslaten van de betaling per tik. Het wordt op zeker een dure oplossing! Waarom zou je immers nog het afval scheiden en er juist extra je best voor doen om zo weinig mogelijk restafval te produceren; de enige prikkel die er is wordt zo weggenomen. Waarom zou je op bv. warme dagen het GFT in de container bewaren als je er direct van af kan? Het aantal legingen van de ondergrondse containers en het afvoeren van restafval zal onbetwist stevig toenemen.

Voorzitter,

Ik geef u op een blaadje, dit gaat stevig aantikken voor de inwoners. Maar daar voorziet het amendement in ieder geval wel in. Bij beslispunt 6 staat “pas de inkomsten structuur aan om kostendekkend te zijn”, oftewel de rekening volgt nu en later nogmaals. De inwoner gaat nu meer betalen en volgend jaar naar alle waarschijnlijkheid nog meer. De inwoners die zo hun best hebben gedaan om het wel goed te doen, het was voor niets! U betaalt de rekening voor het kleine deel die het vertikt. Het is politiek blijkbaar makkelijker om voor de mopperkonten op te komen dan voor de goedwillende meerderheid, kortom een dikke sigaar uit eigen doos. Nieuw Lisse en D66 dienen een amendement in, om in ieder geval op tijd de gevolgen te evalueren van het veranderde beleid.

Voorzitter,

Ik begrijp het CDA, zij komen immers een stevige verkiezingsbelofte na. Ik heb ook nooit onder stoelen of banken gestoken dat zij die belofte na moeten komen. Uiteraard staat dat los van de mening van Nieuw Lisse.

Voorzitter tot slot,

Opmerkelijk is dat de meerderheid van 83% nu de minderheid vormt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.