Als de vogeltjes fluiten

Als de vogeltjes fluiten

 

Als de vogeltjes fluiten……

Binnenkort zullen de dagen weer gaan lengen en kan het zomaar gebeurend dat je s ’morgens  vroeg wakker wordt en de vogeltjes hoort fluiten. Dit aangename geluid wordt op sommige plaatsen in lisse verstoord door het “geschreeuw” van meeuwen. Dit kan buitengewoon hinderlijk zijn. Niet alleen omdat jonge meeuwen vrijwel continue naar hun ouders om eten “schreeuwen” maar ook omdat ze in de directe omgeving uitwerpselen achterlaten en soms ook swiss replica watches mensen aan kunnen vallen.

Waarom hier.

Meeuwen hebben van nature hun habitat aan de kust en broeden in de duinen. Mede  door de opkomst van vossen in het duingebied hebben meeuwen hun broedgebied verplaatst naar veiliger plaatsen. Zij hebben een voorkeur voor platte daken waarop grind ligt. Daarvan hebben we er in Lisse heel veel. Ook zijn er inwoners die dagelijks voer naar buiten gooien en daarmee is er voor meeuwen een aangename en veilige omgeving ontstaan om in Lisse te bivakkeren.

Vossen.

De toename van vossen heeft er ook toe geleid dat we in onze streek  vrijwel geen patrijzen en fazanten meer zien terwijl enkele decennia ’s  geleden deze nog in redelijke aantallen voorkwamen en er zelfs nog drijfjachten werden gehouden.  Als ik tegenwoordig door het Keukenhofbos wandel kom ik nooit meer een konijntje of  haas tegen. Op de weilanden zien we ook bijna geen vogels  meer die op de grond broeden.

Natuur ontwricht

Dat de natuur zo hier en daar is ontwricht zien we overduidelijk in het duingebied  hier vlakbij waar je bijna  struikelt over de herten. De populatie is inmiddels opgelopen naar enige duizenden exemplaren en ook in het buitengebied van Lisse worden regelmatig herten gesignaleerd. Deze ontwikkeling baard mij zorgen. Niet alleen vanuit verkeersveiligheid maar ook de schade die zij kunnen  aanrichten op de bollenvelden.

Meeuwen

Even terug naar de meeuwen. Het aanpakken van deze overlast is heel lastig. Deze vogels zijn bij wet beschermd. Zo mogen de dieren bijvoorbeeld niet opzettelijk verontrust of verjaagd worden en is het verboden om nesten leeg te halen of eieren te beschadigen. In het broedseizoen mogen er geen nestwerende materialen worden aangebracht, dit mag alleen buiten het broedseizoen.  Het aan(laten) brengen van nestwerende materialen is een cheap fake rolex watches kostbare zaak en helpt het beste als je alle platte daken met grind aanpakt anders gaan de meeuwen gewoon een dakje verderop broeden. Ik doe hierbij een oproep  aan U om deze vogels vooral niet te voeren en geen etensresten in de openbare ruimte achter te laten.  Zo wordt het voor meeuwen maar ook voor kraaien veel minder interessant om Lisse als verblijfplaats te kiezen. Hopelijk worden we dan s ’morgens wakker als  we de vogeltjes horen fluiten….  die hier ook thuis horen.